درد سیاتیک به دردی اطلاق می شود که در امتداد مسیر عصب سیاتیک منتشر می شود ، که از قسمت پایین کمر شروع و به باسن و معمولا یک پا منتشر می شود.
به طور معمول ، سیاتیک فقط یک طرف بدن را درگیر می کند و علائم در یک طرف بدن ظاهر می شوند.
سیاتیک معمولا زمانی رخ می دهد که فتق دیسک ، خار استخوانی در ستون فقرات یا تنگی کانال نخاعی قسمتی از عصب را تحت فشار قرار دهند.
التهاب ، درد و ضعف و بی حسی در قسمت های انتهایی کمر و انتشار آن به لگن و پا از علائم درد سیاتیک هستند.
اگرچه درد ناشی از سیاتیک می تواند شدید باشد ، اما اکثر موارد با درمان های غیر جراحی در چند هفته برطرف می شود. افرادی که سیاتیک شدید دارند که با ضعف قابل توجه پا یا تغییرات روده یا مثانه همراه است ، ممکن است نیازمند جراحی شوند.
سیاتیک خفیف معمولاً با گذشت زمان از بین می رود. در صورتی که علائم پس از چند هفته تسکین پیدا نکرده و حتی تشدید شود و با بروز عوارض همراه باشد بیمار باید هرچع سریع تر به پزشک و فیزیوتراپیست مراجعه کند.
از دست دادن احساس در پا ، ضعف در پا و از دست دادن عملکرد روده یا مثانه از عوارض سیاتیک در موارد حاد هستند که در این شرایط اقدامات درمانی باید در کمترین زمان ممکن برای بیمار انجام بگیرد.
علائم درد سیاتیک
- دردی که از ستون فقرات تحتانی (کمری) به باسن و پشت ساق پا منتشر می شود ، مشخصه بارز سیاتیک است. ممکن است تقریباً در هر نقطه ای از مسیر عصب سیاتیک احساس ناراحتی وجود داشته باشد.
- درد می تواند بسیار متفاوت باشد ، از یک درد خفیف گرفته تا یک احساس سوزش شدید یا درد طاقت فرسا. گاهی اوقات می تواند مانند یک ضربه یا شوک الکتریکی احساس شود.
- درد پس از نشستن به مدت طولانی و در حین سرفه یا عطسه ممکن است تشدید شود.
- همانطور کف گفته شد علائم سیاتیک معمولا در یک سمت بدن بروز پیدا می کنند.
- بی حسی ، سوزن سوزن شدن یا ضعف عضلانی در ساق پا نیز از دیگر علائم درد سیاتیک است.
دلایل و عوامل خطر
- فتق دیسک کمر یکی از مهم ترین عواملی است که سبب وارد شدن فشار به عصب سیاتیک و بروز علائم سیاتیک می شود.
- وجود خارهای استخوانی در ستون فقرات
- تومورهای نخاعی
- تنگی کانال نخاعی
برخی عوامل همچون افزایش سن ، اضافه وزن ، نشستن به مدت طولانی و بیماری هایی همچون دیابت نیز خطر بروز درد سیاتیک را تا حد زیادی افزایش می دهند.
تشخیص سیاتیک
در طول معاینه فیزیکی ، پزشک ممکن است قدرت و رفلکس های عضلانی بیمار را بررسی کند. به عنوان مثال ، ممکن است از بیمار خواسته شود که روی پنجه یا پاشنه پا راه برید ، از حالت چمباتمه بلند شود و در حالی که به پشت دراز کشیده ، پاهای خود را یکی یکی بلند کند. درد ناشی از سیاتیک معمولاً در طی این فعالیت ها تشدید می شود.
آزمایشات تصویربرداری
- تصویر برداری با اشعه ایکس
- ام آر آی
- سی تی اسکن
- الکترومیوگرافی (EMG)
درمان درد سیاتیک
کاهش سطح فعالیت بخصوص فعالیت هایی که سبب وارد شدن فشار بر عصب سیاتیک و تشدید علائم می شوند ضروری است.
استفاده از داروهای ضددرد و ضدالتهاب ، داروهای شل کننده عضلانی و تزریق داروهای استروئیدی نیز برای تسکین درد و التهاب ایجاد شده توصیه می شوند.
فیزیوتراپی
هنگامی که درد حاد بهبود می یابد ، فیزیوتراپیست می تواند برنامه توانبخشی را برای کمک به بیمار در پیشگیری از آسیب های بعدی تنظیم کند. فیزیوتراپی شامل تمریناتی برای اصلاح وضعیت بدن ، تقویت عضلات پشتی و بهبود انعطاف پذیری است.
جراحی
در مواردی انجام می شود که عصب فشرده باعث ضعف قابل توجه ، از دست دادن کنترل روده یا مثانه می شود ، یا زمانی که بیمار دردی دارد که با سایر روش های درمانی به تدریج بدتر می شود یا بهبود نمی یابد. جراحان می توانند خار استخوان یا قسمتی از فتق دیسک را که روی عصب فشرده فشار می آورد ، بردارند.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی درد سیاتیک – فیزیوتراپی بیرون زدگی دیسک کمر – فیزیوتراپی ستون فقرات – درمان سیاتیک – فیزیوتراپی در شرق تهران – فیزیوتراپی در پردیس – مرکز فیزیوتراپی در دماوند – فیزیوتراپی در بومهن – فیزیوتراپی در گیلاوند
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
بسیار مفید