سندروم تونل گویان و درمان آن
سندروم تونل گویان یک گیر افتادگی عصبی رایج است که عصب اولنار را هنگام عبور از تونلی در مچ دست به نام کانال گویان تحت تاثیر قرار میدهد. عصب اولنار از کنار گردن شروع میشود ، از پشت آرنج عبور میکند و در انگشت کوچک و حلقه خاتمه می یابد.
در مچ دست عصب اولنار از داخل کانالی به نام گویان عبور میکند. این کانال توسط دو استخوان پیزیفرم و همیت و رباطی که آنها را به هم وصل میکند تشکیل میشود. عصب اولنار پس از عبور از این کانال منشعب میشود تا حس کل انگشت کوچک و حس نیمی از انگشت حلقه را تامین کند. شاخه های کوچک این عصب برخی از ماهیچه های کوچک دست را نیز عصب دهی میکنند.
شیوع سندروم تونل گویان کمتر از سندروم تونل کارپال است اما ممکن است برخی اوقات هر دو همزمان در بیماری بروز کند.
گیر افتادگی عصب اولنار در پشت اپیکوندیل داخلی استخوان بازو ممکن است دقیقا علائم سندروم تونل گویان را تقلید کند به همین خاطر قبل از هر گونه درمان لازم است ابتدا تشخیص قطعی داده شود که گیر افتادگی این عصب در کجا اتفاق افتاده است.
علل سندروم تونل گویان
این عارضه میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- ضربات حاد و مکرر
- استفاده بیش از حد از مچ دست
- فشار مداوم بر کف دست (مانند دوچرخه سواری)
- آرتریت استخوان های مچ دست
- غیر عادی بودن شکل ظاهری عضلات مچ دست
- تومورها
- کیست های گانگلیونی مچ دست ( که بعد از آسیب های ضربه ای شایع ترین علت بروز این عارضه هستند)
- لخته شدن خون در شریان اولنار
- در برخی موارد علائم ممکن است ناشی از شکسنگی استخوانی به نام همیت در مچ دست باشد ک سبب ایجاد فشار در عصب اولنار میشود .
تشخیص
در بیشتر موارد پزشک متخصص میتواند سندروم تونل گویان را از روی علائم بیمار تشخیص دهد اما گاهی برای تشخیص قطی به بررسی های بیشتری نیاز است که میتواند شامل موارد زیر باشد :
- ام آر آی
- سی تی اسکن
- نوار عصب و عضله
علائم
علائم با احساس سوزن سوزن شدن در انگشت کوچک و نیمی از انگشت حلقه شروع میشود که به مرور زمان تبدیل به دردی سوزشی و کلافه کننده در مچ دست و انگشت کوچ و حلقه میشود. همچنین در بیشتر موارد علامت تاینل در بیماران مثبت میشود .
همچنین در مراحل پیشرفته این بیماری ممکن است عضلاتی که از عصب اولنار در دست تغذیه میشوند دچار آتروفی شوند.
درمان سندروم تونل گویان
استراحت: یکی از راه های اصلی درمان این عارضه استراحت و پرهیز از فعالیت هایی است که سبب وارد آمدن فشار به عصب اولنار در ناحیه مچ دست میشود . در برخی موارد بیمار باید از یک مچ بند استفاده کن تا علائم کم شود .
- استفاده از دارو های ضد التهابی
- فیزیوتراپی
- جراحی در مراحل پیشرفته
درمان فیزیوتراپی سندروم تونل گویان :
- استفاده از لیزر پرتوان جهت کاهش درد و التهاب و ترمیم عصب اولنار.
- استفاده از اولتراسوند جهت ایجاد گرمای عمقی و تغییرات بیولوژیکی
- استفاده از آی آر جهت پر خونی در ناحیه
- استفاده از تکنیک های آزاد سازی عصب و عضله
- استفاده از مگنت
- تمرین درمانی
مطالب مرتبط :
درمان شین اسپلینت –درمان خار پاشنه –فیزیوتراپی در دماوند –فیزیوتراپی در گیلاوند –گزگز دست و پا – سندروم پیریفورمیس –فیزیوتراپی در آبسرد