بورسیت ساب تروکانتریک و درمان آن
بورسیت ساب تروکانتریک یک بیماری التهابی است که یک یا چند بورس سینوویال اپیفیز پروگزیمال فمور را درگیر میکند و باعث درد در ناحیه آسیبدیده و همچنین همراه با تورم و قرمزی میشود.
برای جلوگیری از بدتر شدن یا مزمن شدن، مهم است که به پزشک ارتوپد رجوع کرده و دارو درمانی و فیزیوتراپی را شروع کنید .جراحی تقریباً هرگز لازم نیست. پیش آگهی ( امید به بهبودی) معمولاً چند هفته است، اما پاسخ با توجه به شرایط جسمی هر فرد ممکن است متفاوت باشد .
در قسمت فوقانی استخوان ران دو برجستگی به نام های تروکانتر بزرک و تروکانتر کوچک وجود دارد که محل اتصال عضلات داخلی و خارجی ران هستند .
بورسیت ساب تروکانتریک به التهاب یک، دو یا هر سه بورس سینوویال در بالا و پایین تروکانتر بزرگ (که بورس سطحی و بورس عمقی نامیده می شود) اشاره دارد.
کیسه های بورس ساب تروکانتریک که به طور معمول دارای مایع کمی هستند و اندازه کوچکی دارند، برای بهبود لغزش تاندون و مهار هرگونه ضربه و در عین حال حفظ بافت های ضعیف ضروری هستند.
علل بورسیت ساب تروکانتریک
بورسیت تروکانتریک می تواند در اثر یک فرآیند التهابی به دلیل عملکرد مکانیکی ماهیچه ها یا تاندون ها ایجاد شود که به بورس ساییده می شود یا آن را به استخوان ران فشار می دهد.
با این حال ، اغلب در اثر زمین خوردن یا ضربه شدید تماسی در برخی ورزشها (مانند راگبی) رخ میدهد.
به ندرت نتیجه یک محرک ملایم و مداوم و تدریجی است، مانند ضربه های مکرر که در دویدن (به ویژه در حضور عضلات ضعیف )، راه رفتن در سر بالایی و دوچرخه سواری (زمانی که زین بد تنظیم شده باشد ) رخ می دهد .
بورسیت تروکانتریک همچنین می تواند آسیب ثانویه ناشی از شرایط مزمن باشد مانند:
- اسکولیوز (انحنای جانبی ستون فقرات)
- اختلاف طول پا
- ضعف عضلات ران
- استئوآرتریت (بیماری دژنراتیو مفصل) لگن یا ستون فقرات
- کلسیفیکاسیون روی تاندون های عضله سرینی ماکسیموس که از روی بورس می گذرد .
- روماتیسم مفصلی.
علائم
علامت اصلی بورسیت تروکانتریک درد مداوم یا گاهی محدود به موقعیتهای خاص است که با توجه به وضعیت و حرکت افزایش یا کاهش مییابد. در موارد بورسیت شدید تروکانتریک، تورم و قرمزی در ناحیه تروکانتریک نیز قابل تشخیص است.
درد بورسیت تروکانتریک می تواند به چند طریق ظاهر شود:
- درد و تورم موضعی در سمت آسیب دیده
- دردی که در تمام قسمت بیرونی ران وجود دارد و می تواند تا زانو ادامه یابد
- درد در هنگام خواب به خصوص زمانی که به مدت طولانی روی سمت آسیب دیده می خوابید
- درد هنگام برخاستن از حالت نشسته، به ویژه پس از دوره های طولانی (مثلاً هنگام کار پشت میز یا رانندگی)
- درد هنگام بالا رفتن از پله ها
- درد در نشستن در حالت چهار زانو
- افزایش درد هنگام راه رفتن، رکاب زدن با دوچرخه یا ایستادن اگر برای مدت طولانی باشد.
تشخیص
تشخیص در درجه اول شامل تجزیه و تحلیل علائم (تاریخچه) و معاینه فیزیکی است. مشخص ترین علامت بالینی که در لمس قابل درک است، حساسیت ناحیه نسبت به لمس است .
پزشک همچنین می تواند آزمایش های ابزاری (سونوگرافی یا ام ار ای ) را تجویز کند که توسط متخصص ارتوپد یا فیزیوتراپیست تفسیر می شود.
درمان بورسیت ساب تروکانتریک
می توان با استفاده از داروهای ضد التهابی، در ابتدا NSAID خوراکی (عمدتا ایبوپروفن) و در صورت لزوم، کورتیکواستروئیدها نیز با تزریق، با وضعیت التهابی بورسیت تروکانتریک مبارزه کرد.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست قادر به ارزیابی سابقه پزشکی، گرفتن شرح حال گذشته و معاینه فیزیکی مفصل ساکروایلیاک، لگن و پشت است.
فیزیوتراپی ( فیزیوتراپی در دماوند ) با استفاده از تکنیک های الکتروتراپی که شامل لیزر تراپی ، تنس، ای ار، اولتراسوند و … است و نیز تمرین درمانی میتواند به کاهش التهاب و درد بیمار کمک کند .
درمان عصبی حرکتی برای دستیابی به اهداف زیر سازماندهی خواهد شد:
- بازیابی حرکت مفصل
- طول و تنش عضلانی
- قدرت و استقامت
- حس عمقی
- تعادل و راه رفتن
مرحله آخر از نوع پیشگیرانه است. در صورت لزوم، فیزیوتراپیست ممکن است تصمیم بگیرد با اصلاح وضعیت و توانایی حرکت، عضلات خاصی را تقویت کند یا برای جبران اندام کوتاهتر از ارتز استفاده کند.
جراحی
جراحی یک راه حل شایع در بورسیت ساب تروکانتریک نیست. با این حال، در موارد شدیدتر و عودکننده، برداشتن بورس با آرتروسکوپی یا بورسکتومی می تواند انتخاب شود
درمان خانگی
با توجه به اینکه ماهیت بورسیت ساب تروکانتریک التهابی است استفاده روزانه از پک های سرما بر روی موضع درد میتواند مفید واقع شود .
پیشگیری و جلوگیری
ضعف عضلانی، خستگی مفرط و اضافه بار عملکردی (یا اعمال بار نادرست) از علل اصلی بورسیت ساب تروکانتریک هستند. بهترین سیستم پیشگیرانه برای جلوگیری از عود شامل مجموعه ای از اقدامات است که می توان آنها را به شرح زیر خلاصه کرد:
- تقویت عضلانی
- وضعیت بدن و الگوهای حرکتی صحیح را حفظ کنید
- از کفش مناسب مخصوصاً در صورت عدم تعادل بیومکانیکی پا استفاده کنید
کنترل وزن، اجتناب از اضافه وزن و حفظ وزن طبیعی
مطالب مرتبط :
شاک ویو خار پاشنه – درمان شین اسپلینت – درمان فتق دیسک کمر – درمان فلج بلز – مگنت تراپی در دماوند و گیلاوند – سکته مغزی– تنگی کانال نخاعی – سندروم کانال گویان – سندروم پیریفورمیس