سکته مغزی و راه های درمان آن

سکته مغزی و اطلاعاتی که در مورد این نوع بیماری وجود دارد، موضوع مورد نظر ما در این محتوا می‌باشد. اغلب، بسیاری از افراد ممکن است در اثر فشارهای عصبی، استرس‌های زیاد، بیماری‌های زمینه‌ای و بسیاری از عوامل مختلف دچار مشکلاتی شوند. این مشکلات اگر شدید باشند، باعث اختلال در مغز و قلب انسان می‌شوند. یکی از بیماری‌هایی که ممکن است در اثر این مشکلات و فشارها به وجود بیاید، سکته مغزی است. در واقع این نوع بیماری علائم و دلایل گوناگونی دارد که باعث رخ دادن آن می‌شود. در ادامه و در بخش‌های بعدی با ما همراه باشید تا هر آنچه در مورد این بیماری، راه‌های پیشگیری و همچنین راه‌های درمان آن وجود دارد را برای شما بیان کرده و اطلاعات کامل و مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم.

سکته مغزی چه نوع بیماری می‌باشد و باعث چه اتفاقاتی در بدن انسان می‌شود؟

به طور کلی اصطلاح دیگر سکته مغزی، ایسکمی مغزی می‌باشد. در واقع درون مغز و سلول‌های مغزی، خون به صورت کامل جریان دارد و این جریان خون باعث می‌شود مغز، اکسیژن ضروری و همچنین مواد مغذی خود را دریافت کند. در واقع این عوامل سبب می‌شوند مغز، عملکرد مناسبی داشته باشد. حال اگر اختلالی در این عملکرد به وجود بیاید که باعث توقف جریان خون در رگ‌ها شود، یک حادثه رخ می‌دهد. به این حادثه و اختلال، سکته مغزی می‌گویند. در حقیقت به این صورت است که خون رسانی در نقاطی از مغز انسان متوقف می‌شود. زمانی که این جریان قطع شود، ورود مواد ضروری دیگر نیز متوقف خواهد شد. این اتفاق سبب می‌شود آن قسمتی از مغز که دچار آسیب شده است، توانایی خود را از دست بدهد. این حادثه، نوعی مرگ سلول‌های مغزی می‌باشد. به این نوع اختلال و بیماری مغزی در هر فردی، حوادث مغزی عروقی نیز گفته می‌شود.

تمامی این اختلالات در مدت زمان چند دقیقه رخ می‌دهد و باعث مرگ سلول‌ها می‌شوند. به طور کلی سکته‌های مغزی شامل 3 مورد می‌باشند. نوع اول آن به صورت لخته شدن خون ایجاد می‌شود و به آن ایسکمیک می‌گویند. در نوع دوم آن، رگ‌های خونی پاره و یا سوراخ می‌شوند. به این مدل از سکته‌های مغزی، هموراژیک گفته می‌شود. نوع سوم به این صورت است که خون رسانی در رگ‌ها برای یک زمان کوتاه و موقت، متوقف می‌شود و به اصطلاح این جریان مسدود خواهد شد. به این مدل از سکته‌های مغزی، ایسکمی مغزی گذرا یا سکته خفیف مغزی می‌گویند. البته بیشترین آمار سکته‌های مغزی مربوط به نوع اول می‌باشد که این آمار حدود 80 تا 87 درصد است.

سکته - مغزی

سکته مغزی

 

زمانی که فردی دچار سکته مغزی می‌شود، چه علائمی در بدن او به وجود می‌آید؟

سکته مغزی همان‌طور که بیان کردیم، بر اثر اختلالاتی در خون رسانی به مغز رخ می‌دهد. به طور کلی مغز، تمامی دستورات لازم برای انجام هر کاری را به قسمت‌های مختلف بدن ارسال می‌کند. بر اساس دستوراتی که مغز ارسال می‌کند، تمامی اعضای بدن وظایف خود را انجام می‌دهند. حال زمانی که یک فرد دچار سکته مغزی می‌شود، تمام اعضای بدن او دچار اختلال شده و علائمی در او ایجاد می‌شود. معمولا این علائم با سرعت بسیار زیادی خود را نشان می‌دهند و اغلب بین چند ثانیه تا چند دقیقه می‌باشد. از جمله اولین نشانه‌ها و علائمی که ایجاد می‌شود، ضعف شدید و یا بی حسی بدن است. این بی حسی ممکن است در قسمتی از بدن مانند پا، صورت و بازو رخ دهد. اغلب این نشانه در یک طرف بدن، خود را نشان می‌دهد و دچار فلج شدن آن عضو می‌شود. در این زمان فرد هیچ تعادلی در راه رفتن نخواهد داشت. در واقع بدن توانایی انجام هر گونه حرکتی را از دست می‌دهد.

از علائم بعدی سر درد و گیجی شدید است. این نشانه‌ها نیز باعث اختلالاتی در صحبت کردن فرد خواهد شد. در واقع در این زمان فرد، هیچ گونه درکی از اطراف خود ندارد. مشکلاتی که در بینایی ایجاد می‌شود و باعث تاری دید خواهد شد نیز از علائم دیگر سکته‌های مغزی می‌باشد. مشکلات بلعیدن، بی اختیاری در مدفوع و ادرار نیز از نشانه‌ها و علائم دیگر این سکته مغزی می‌باشد. در افرادی که دچار ایسکمی مغزی شده‌اند، حافظه کوتاه مدت و گاهی بلند مدت نیز دچار اختلال می‌شوند. البته تمامی این علائم و نشانه‌ها در هر فرد ممکن است متفاوت باشد و بستگی شدیدی به قسمت آسیب دیده‌ی مغز دارد.

سکته - مغزی

سکته مغزی

 

چه دلایل و یا علت‌هایی برای رخ دادن سکته‌های مغزی در هر فردی وجود دارد؟

در بخش قبلی به طور کامل با علائم و نشانه‌های سکته مغزی آشنا شدیم. به طور کلی دلایل و علت‌های بسیار زیادی باعث ایجاد سکته‌های مغزی در هر فرد می‌شود. در هر فرد دلایل ایجاد ایسکمی مغزی به نوع آن، بستگی بسیار زیادی دارد. یکی از مهم‌ترین دلایل این نوع سکته، بالا بودن فشار خون می‌باشد. دیابت و بالا رفتن کلسترول نیز از علت‌های دیگر این سکته‌ها می‌باشند. در واقع افرادی که دچار فشار خون و کلسترول بالا و همچنین دیابت می‌باشند، ممکن است بیشتر از افراد معمولی دچار این سکته می‌شوند. گاهی ممکن است در خانواده‌ای، سابقه‌ی سکته مغزی وجود داشته باشد. این سابقه نیز از دلایل دیگری است که می‌تواند باعث ایسکمی مغزی در فرد شود.

از دلایل دیگر این بیماری، استفاده از سیگار و مصرف الکل می‌باشد. زمانی که فرد مدت زمان زیادی از سیگار استفاده کند، رگ‌های خونی دچار آسیب شده و باعث بالا رفتن فشار خون می‌شود. در نهایت این فشار خون بالا، باعث سکته خواهد شد. استفاده از غذاهای نامناسب و چاقی بیش از حد علت دیگری از این نوع سکته می‌باشد. گاهی اوقات ممکن است بیماری‌های قلبی نیز در فرد باعث ایسکمی مغزی شود. زیرا در بیماری‌های قلبی ممکن است خون دچار لختگی شده و باعث ایجاد سکته شود. در بعضی موارد تصادفاتی که رخ می‌دهد، فشاری را به فرد وارد می‌کند که باعث ایجاد ایسکمی مغزی می‌شود. دلیل دیگر این سکته بالا رفتن سن می‌باشد. زمانی که سن بالا می‌رود، فعالیت‌های بدنی کاهش می‌یابد و خطر ابتلا به سکته نیز زیاد می‌شود. به طور کلی تمامی این دلایل باعث پارگی، مسدود شدن و مختل شدن رگ‌های خونی مغز می‌شوند.

علل سکته مغزی

 

هنگامی که یک فرد دچار سکته مغزی می‌شود، چه راه‌های درمانی برای آن در نظر گرفته می‌شود؟

به طور کلی با توجه به علائم و علت‌های سکته مغزی، راه‌های درمانی گوناگونی برای این نوع سکته وجود دارد. در واقع نوع ایسکمی مغزی همان‌طور که در علت آن موثر است، در نوع بهبودی و درمان سکته‌های مغزی نیز تاثیر گذار است. قبل از اقدام به درمان، تشخیص نوع سکته بسیار مهم می‌باشد. اگر این تشخیص درست و به موقع انجام شود، درمان و بهبودی شخص با سرعت بالاتری رخ می‌دهد. به طور کلی 3 نوع درمان برای افرادی که دچار سکته مغزی شده‌اند، وجود دارد. جراحی، دارو و توانبخشی درمان‌های مهم و اصلی این نوع سکته می‌باشد. هر کدام از این درمان‌ها شامل مراحل ویژه و مهمی می‌باشد که باید طبق نظر پزشک متخصص انجام شود. در مراحل اولیه، ابتدا با استفاده از سی تی اسکن، نوع بیماری مشخص می‌شود. درصورت وجود لخته‌های خون در رگ‌ها، از داروهای ترومبولیتیک استفاده می‌شود. البته بستگی به نوع آسیب مغزی دارد.

به طور کلی داروها، جهت برطرف کردن لخته‌های خون و رقیق کردن خون می‌باشد. در صورتی که رگ‌های خونی تنگ شده و دچار خونریزی شوند، با استفاده از جراحی این مشکل را حل می‌کنند. راه درمانی سوم که توانبخشی است، معمولا پس از رخ دادن سکته‌های مغزی انجام می‌شود تا توانایی‌های از دست رفته‌ی فرد دوباره بهبود یابد. فیزیوتراپی ( فیزیوتراپی در گیلاوند  ) ، گفتاردرمانی و کاردرمانی از جمله راه‌های توانبخشی برای فردی می‌باشد که دچار سکته مغزی شده است. راه‌های توانبخشی در واقع به فرد کمک می‌کند تا بتواند قسمت‌هایی از بدن که توانایی خود را از دست داده است دوباره ترمیم و بازیابی شود. در این صورت فرد می‌تواند به  مرور زمان فعالیت‌های خود را به راحتی انجام دهد.

 

برای پیشگیری از رخ دادن این نوع بیماری مغزی، چه راه‌هایی وجود دارد و چه کارهایی باید انجام داد؟

در واقع سکته مغزی، نوعی بیماری است که اغلب، یک سوم افرادی که به آن دچار می‌شوند بهبودی کامل خود را به دست می‌آورند. در نتیجه می‌توان گفت با توجه به عوارضی که این بیماری در افراد دارد، بهتر است راه‌های پیشگیری از این نوع سکته را رعایت کنیم. مهم‌ترین راه پیشگیری از ایسکمی مغزی، کنترل فشار خون و کلسترول می‌باشد. خوردن غذای مناسب و سالم، کم کردن نمک، قند و چربی در غذاها، استفاده از سبزیجات و میوه‌ها باعث کنترل کلسترول و فشار خون خواهد شد. استفاده از برخی داروها تحت نظر پزشک نیز راه دیگر پیشگیری از رخ دادن ایسکمی مغزی می‌باشد.

انجام فعالیت و ورزش‌های روزانه و منظم یکی دیگر از این راه‌های پیشگیری می‌باشد. با انجام ورزش‌های منظم، وزن افراد مناسب شده و از چاقی و اضافه وزن آن‌ها نیز جلوگیری می‌شود. از راه‌های دیگر برای پیشگیری از سکته مغزی، نکشیدن و یا ترک کردن سیگار و همچنین کم کردن مصرف الکل می‌باشد. یکی دیگر از راه‌های بسیار مهم برای جلوگیری از وقوع سکته، کاهش فشارهای عصبی و استرس است. این عامل نیز نقش بسیار مهمی دارد. در نهایت افرادی که به صورت منظم توسط پزشک متخصص ویزیت می‌شوند نیز از بروز این سکته جلوگیری می‌کنند.

پیشگیری از سکته مغزی

 

 

مطالب مرتبط :

تنگی کانال نخاعیدرمان فتق دیسکشاک ویو خار پاشنهلیزر تراپی در دماونددرمان فلج بلزشین اسپلینتکندرو مالاسی کشکک زانومگنت تراپی در دماوند و گیلاوندسندروم پیریفورمیس سندروم تونل گویانگزگز دست و پا

 

 

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست